In maart 2020 namen we al eens een kijkje in de keuken van sponsor Zeilmakerij De Vries Maritiem. We spraken toen met Johan Schuurman, die bij De Vries Maritiem verantwoordelijk is voor de verkoop en het ontwerp van de zeilen, over hun duurzame plan om gebruikte zeilen te hergebruiken als nieuwe zeilen voor de Sterke Yerke IV. Voor Yerke Journaal 13 praten we opnieuw met Johan over zeilen, het enthousiasme voor Sterke Yerke en hun inzet voor een gezonde toekomst.

 

Perfecte match

Toen ze er lucht van kregen dat er een Sterke Yerke IV zou komen, was de kogel snel door de kerk. “Daar wilden we graag aan bijdragen,” vertelt Johan. De verhalen over de eerste drie Sterke Yerke-vlotten en de enorme aandacht van de pers staan de watersporter in hart en nieren nog helder voor de geest.

“In mijn herinnering is Sterke Yerke echt een voorloper geweest als het gaat om onderzoek naar en het aandacht vragen voor vervuiling van de zeeën en oceanen. Dat Sterke Yerke nu met dit nieuwe vlot opnieuw bewustwording wil creëren voor vervuiling in de vorm van de plastic soep vinden wij geweldig en dat willen wij graag steunen.”
Bij de zeilmakerij kunnen oude zeilen ingeleverd worden, die vervolgens hergebruikt worden als jassen, tassen of lampenkappen. Maar nu was het plan om oude zeilen te gebruiken voor de Sterke Yerke IV. Dat liep anders.

 

Nieuwe plannen

Al snel blijkt dat de oude zeilen die de zeilmakerij binnenkrijgt niet zullen passen op het vlot. Het gaat dan om zeilen en torentuig voor moderne boten met veel hogere masten. Voor de Sterke Yerke IV moeten er nieuwe klassieke zeilen en bijpassend tuigage komen. De jachtontwerper gaat aan de slag. Hij tekent de Sterke Yerke, maakt een tuigplan en bepaalt welke zeilen er moeten komen.

 

Trots op goede zeilprestatie

Samen met de tuiger en op basis van de tekeningen nemen de mannen van zeilmakerij De Vries Maritiem de maten voor de zeilen en bepalen het vleugelprofiel. De zeilen worden gesneden, alle banen worden aan elkaar gestikt met hoekversterkingen. De zeilen worden vervolgens geproduceerd door een combinatie van ambachtelijke vaardigheden en moderne technieken. In Harlingen worden de zeilen aan boord gemonteerd.  “Toen in oktober tijdens de maiden voyage bleek dat de zeilprestatie van het vlot met onze zeilen goed is, waren we daar best trots op en blij mee.”

 

Duurzaamheid en bewustwording

Als het om duurzaamheid en bewustwording gaat timmert Zeilmakerij De Vries Maritiem flink aan de weg. “Binnen ons bedrijf hebben wij kernwaarden opgesteld die de keuzes voor onze bedrijfsvoering bepalen. Een van die kernwaarden is ‘een gezonde toekomst’, voor ons bedrijf, voor onszelf en voor de klant. Het milieu, klimaat en duurzaamheid zijn daarbij ontzettend belangrijk.
Zo sponsoren we, naast Sterke Yerke ook de 4GreenFoundation, een project van twee jongemannen die zonder gebruik van fossiele brandstoffen en geheel zelfvoorzienend met zeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem de wereldzeeën bevaren en ondertussen met schoolkinderen stranden schoonmaken om hen bewust te maken van de gigantische vervuiling door plastic. Van dat plastic maken ze vervolgens bloempotjes.”

 

Een gezonde toekomst

Ook wordt er binnen het bedrijf veel gedaan om een gezonde toekomst te kunnen realiseren. Het hele dak ligt vol met zonnepanelen, waardoor het bedrijf bijna volledig zelfvoorzienend kan werken, inclusief het laden van de vier elektrische bedrijfsauto’s. De zeilmakerij is daarnaast aangepast van gas naar infrarood verwarming, het hele gebouw is geïsoleerd en afval wordt waar mogelijk gescheiden. Ook is er een apparaat aangeschaft waarmee ze de buiskappen digitaal kunnen inscannen, waardoor er geen plastic mal meer nodig is.
“Dat scheelt jaarlijks zo’n 2000 kilo plastic,” zegt Schuurman met gepaste trots. Dat je voor een gezonde toekomst kritisch naar je eigen proces moet kijken en steeds weer moet blijven ontwikkelen hebben ze bij de zeilmakerij goed door. “We zijn nu bezig met een manier om de hele boot digitaal in te scannen, zodat je niet fysiek terug hoeft naar de boot om iets in te meten. Dat scheelt weer een ritje.”

Ondertussen volgen ze de ontwikkelingen rond de Sterke Yerke IV op de voet. De zeilmakers van Zeilmakerij De Vries Maritiem wensen de gehele bemanning veel zeilplezier en hopen dat Stichting Sterke Yerke veel aandacht genereert in de strijd tegen de plastic soep.