Op de jachtwerf van Rein Stapert aan de Kanaal- weg in Leeuwarden werd in het voorjaar van 1976 begonnen met de bouw van een verbeter- de versie van de Sterke Yerke. Dit vlot werd 12 meter lang en 5 meter breed, ook weer drijvend op lege oliedrums. Twee masten van 10 en 12 meter hoog hielden de zeilen hoog.
Op 1 mei 1976 was de officiële tewaterlating en op 15 mei de eerste vaart van Leeuwarden naar het “Theehuis” in Grouw waar het vlot werd gedoopt in “Sterke Yerke II”. Met dit vlot bereikten de Friezen 13 augustus 1976 ongeschonden de Tower Bridge in Londen.
‘Onder de Tower Bridge’ is het idee geboren om de oceaan over te steken. Met de tijd werden die eerste ideeën steeds duidelijker ingevuld.
In mei 1978 heeft de Sterke Yerke II meegedaan aan de HT-zeilrace “(Harlingen – Terschelling, v.v.)”.
Tijdens deze HT-race werd het idee geopperd om iets met het milieu te doen. Het moest iets groots worden, een tocht over de oceaan van het ene continent naar het andere, maar niet alleen uit avontuur, ook met een doel en dat was er nu. Voor dat milieuproject werd een maand later Frits Riemersma, student biologie gevraagd om als onderzoeker mee te gaan.
De fotograaf Henk van Dam uit Leeuwarden, was als bewonderaar van de acties van de Sterke Yerke ook één van de twaalf bemanningsleden tijdens de HT-zeilrace en maakte vele foto’s.