René Zondervan van Zondervan Watersporttechniek

Neusje van de zalm aan techniek dankzij Combi Noord en Zondervan Watersporttechniek

Wie bij het woord ‘vlot’ denkt in eenvoud en bescheidenheid, heeft het in het geval van het Sterke Yerke vlot nummer IV helemaal mis. Het vlot is namelijk niet alleen enorm van formaat, maar wordt ook nog eens voorzien van technische hoogstandjes en hightech apparatuur. “We leveren de Sterke Yerke een high-end energiepakket,” vertelt Sasker Riedstra. Riedstra is buitendienstmedewerker bij Combi Noord, dé technische groothandel voor de industrie en de recreatie, waaronder ook de watersport.

“We verzorgen de complete stroom- en energievoorziening. Het gaat om apparatuur van de merken Navico/Simrad en het merk Victron, waar we distributeur van zijn. Je moet hierbij denken aan onder meer lithium-accu’s en omvormers die de stroom van 12 volt naar 220 volt omzetten.” Juist die lithium-accu’s zijn het neusje van de zalm. Compact en met een enorme energievoorziening. Ze zijn licht van gewicht, hebben een langere levensduur, laden snel op en kunnen diep ontladen worden zonder dat ze aan stroomkracht inboeten. “Alle apparatuur is op afstand te monitoren en te manipuleren,” voegt Sasker Riedstra toe. “Als er tijdens het varen iets met de techniek aan de hand is, loggen we in op het systeem en kunnen we ingrijpen.”

Sasker Riedstra Combi Noord

Friesland op de kaart

Tot zover het technische verhaal. Wat maakt dat Combi Noord de Sterke Yerke op deze manier support? “Wij zijn hoofdleverancier van SRF Shipbuilding, waar de Sterke Yerke wordt gebouwd. Zo is het lijntje gelegd. Ik vind het een prachtig project en het zet Friesland en alle partijen die hieraan meewerken straks geweldig goed op de kaart. Ik vind het machtig hoe hieraan gewerkt wordt. Ik heb overigens René Zondervan, eigenaar van Zondervan Watersporttechniek, aangedragen om alle apparatuur in te bouwen. Hij is een topsporter in zijn vak, dus dat komt helemaal goed.”

 

Aanstekelijk enthousiasme

Dat het goed komt, kan René Zondervan beamen. Als zeilliefhebber en afkomstig uit de besturingstechniek, is René zo’n twintig jaar geleden voor zichzelf begonnen. Momenteel is hij veel in Giethoorn te vinden in verband met elektrisch aangedreven rondvaartboten. “Ik kom uit Leeuwarden en volgde al jaren de avonturen van de Sterke Yerke. Ben ze ook wel eens tegengekomen op een recreatiebeurs in Friesland. Ik vind het behoorlijk indrukwekkend wat er is en wordt neergezet en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is de reden dat mijn bedrijf zich graag voor de Sterke Yerke inzet.”

 

Veilig varen

Voor een vlot is het redelijk extreem wat er aan apparatuur wordt ingebouwd, vertelt René, maar “de laatste jaren is het een stuk drukker op zee geworden. Het is belangrijk om te weten wat er van achter de horizon op je afkomt. Dat was dertig jaar geleden anders, toen kon je nog met een eenvoudiger vlot op pad, maar zoals het nu is, kun je maar beter gebruik maken van de nieuwste apparatuur. De veiligheid staat voorop.”